Uvažovali jste někdy nad tím, jakou vůni má střed naší galaxie?Podle toho, co je Vám milejší se dá odpovědět, že voní buď jako maliny, nebo jako rum.
Jakkoliv neuvěřitelně to může znít, tak tento objev učinili astronomové z Institutu Maxe Planka ve Španělsku, použitím IRAM radiového teleskopu v průběhu studia Sagittariuse B2 – oblaku prachu blízko středu naší galaxie. Jejich objev byl tehdy publikován v magazínu Astrophysics a byl již několikrát potvrzen dalšími studiemi stejného oblaku.
Mezi chemikáliemi, jejichž signál byl detekován, byl nalezen ethyl-formiát (C3H602), což je dominantní chuť malin a taktéž velmi důležitá část chuti rumu.
Pach vesmíru ve středu naší galaxie však není bez dalších odorů. Belloche nalezl skoro 4000 odlišných signálů v Sigattariusu B. ,,Zatím se nám podařilo identifikovat kolem 50 molekul z našeho bádání a dvě z nich nebyly ještě nikde spatřeny.” Řekl tenkrát Belloche , avšak od té doby došlo k pokroku ve výzkumu a podařilo se některé zdroje těchto molekul vypátrat.
Výsledky výzkumu ukazují, že velké množství chemikálií může vznikat i odlišným způsobem, než je tomu zde na Zemi, kde je většinou produkují živé organismy. Mezi tyto způsoby patří například dopad ultrafialového světla na jiné molekuly ve vesmíru. Dobrá zpráva pro milovníky alkoholu je však ta, že alkohol, včetně ethanolu, se ve vesmíru vyskytuje celkem často.
Na Zemi obvykle ethyl formiát vzniká při reakci ethanolu s kyselinou mravenčí.
Cílem astronomů jako je Belloche je nalezení vesmírných aminokyselin, které tvoří základní stavební kámen všech živých organismů. Jelikož glycin, nejjednoduší aminokyselina a je v podstatě stejně velká jako ethyl format, nález jim dodal víru, že se jejich bádání ubírá správným směrem.
Zdroje pro tento fakt: (ENG – iopscience.iop.org) (ENG – http/arxiv.org) (ENG – ifl.com)
You must be logged in to post a comment.