Klokaní maso proti globálnímu oteplování

Fakt60

Klokaní maso je všeobecně pokládané za velmi zdravé a to především díky velmi nízkému obsahu tuku (cca 2% váhy), byť je nutné zmínit, že se v současnosti klokaní maso v podstatě nezískává jinak než lovem volně žijících klokanů. Počet klokanů v Austrálii je tak velký, že tamní vláda povoluje odstřel určitých druhů a soukromým podnikatelům se prakticky nevyplácí pokoušet se chovem konkurovat tomuto volně dostupnému masu. To s sebou nese riziko infekce daného masa různými chorobami, které se mohou v jeho populaci volně šířit. Pokud by však maso bylo v pořádku a jeho kvalita kontrolována šlo by o skvělou výživu.

Další skvělou zprávou je, že zažívací systém klokanů produkuje minimální množství metanu (skleníkového plynu který do atmosféry vypouštějí průmyslově chovaná býložravá zvířata při pastvě a který je hned po oxidu uhličitém druhým nejproblematičtějším skleníkovým plynem v atmosféře) a na rozdíl od ostatních býložravců taktéž nedevastují důležitou zeleň, jelikož šetrně hopkají (na rozdíl od krav, které v Austrálii kopyty rozrývají zem) a rostliny nevytrhávají i s kořínky,leč je pouze šetrně okusují.

Jedinou nevýhodou se tak zdá být potřeba vyšších plotů

O klokaním mase všeobecně(*):

Klokaní maso

Klokani jsou savci, žijící jako divoká zvířata, proto je jejich maso řazeno mezi zvěřinu(mimořádně křehkou). Svou vůní a chutí připomíná srnčí maso. Klokani se živí především šťavnatými výhonky trav, bylinami i listy rostlin. Klokanů existuje 48 druhů a pouze 4 – 5 druhů je povoleno lovit pro jejich svalovinu, a to za přísných podmínek australské vlády až poté, co jejich počet ve volné přírodě stoupne natolik, že začnou spásat i porosty určené pro dobytek. Klokaní maso je červené, s nízkým obsahem tuku a cholesterolu, přitom je šťavnaté a křehké, s vysokým obsahem proteinů a minerálů.

Klokaní maso se k nám dováží ve výsekové úpravě ve vakuovém balení, hluboce zmraženéz Austrálie. Je mnohostranně použitelné, jeho konzumace je doporučována především v případech nízkotučných diet (pro lidi s nadváhou, vysokým obsahem cholesterolu v krvi, s vyšším krevním tlakem) nebo pro diabetiky.

Díky vysokému podílu kolagenu je klokaní zvěřina ideální pro děti v období růstu a jako prevence pozdější artrózy kloubů. Je velmi vhodná též jako posilující dieta pro rekonvalescenty, seniory a sportovce.

Klokaní maso obsahuje:

  • Proteiny
  • Sacharidy
  • Kolagen
  • Tuk
  • Nenasycené mastné kyseliny, např. kyselinu linolovou (CLA) – snižuje hladinu cholesterolu v krvi
  • Sodík
  • Železo
  • Zinek
  • Křemík

Příprava klokaního masa není složitá, stačí použít recepty pro maso hovězí či vepřové. Maso lze tak použít pro přípravu celé řady pokrmů od guláše, polévek, barbecue, steaků až po špízy.

Klokaní maso je také možné nakládat do marinád, grilovat nebo péci. Během procesu vaření nebo pečení by nemělo dojít k jeho zchladnutí, neboť by maso mohlo ztuhnout.

Zdroje pro tento fakt: (ENG – societyforscience.org) (ENG – sciencenews.org) (ENG – reuters.com) (ENG – wiki.com) (CZ – onaidnes.cz)

 

Comments are closed