Existují potraviny, na jejichž zpracování vydá organismus více energie, než kolik potraviny sami obsahují. To znamená, že se jimi v podstatě můžete cpát, jak je libo a nemusíte se starat o počty kalorií.
Jde především o ovoce, zeleninu a luštěniny.
Jak to tedy v těle funguje?
Organismus umí vstřebat a ihned zužitkovat pouze omezené množství kalorií. Ty, které jsou navíc, si uloží do tukových zásob. Naopak potraviny s “negativními kaloriemi” obsahují naprosté minimum energie, takže tělo musí sáhnout do tukových polštářků a uložený tuk spotřebovat na jejich zpracování.
Záporná energetická bilance u potravin tedy znamená, že s každým soustem se připravujete o energii, takže už při jídle jdete do mínusu a začínáte hubnout! Trávením kousku brokolice o obsahu 25 kalorií spálíte 80 kalorií, takže ve výsledku ztratíte pěkných 55 kalorií. Dosáhli jsme tedy celkově záporné energetické bilance, což je základ všech lékařských rad pro zhubnutí.
Žít jen z nich se ovšem nedá, ale jako svačina či příloha prokáží neocenitelnou službu. Vsaďte na ně právě teď v létě, kdy jsou nejdostupnější! Výhodou je, že můžete mít každý den jiné – a každý den tak dodávat organismu jiný druh živin, vitamínů a minerálních látek, které tyto vesměs zdravé potraviny vždy obsahují.
A které to jsou? Můžeme je rozdělit do tří kategorií.
Zelenina:
Brokolice – kromě nízkého obsahu energie obsahuje mnoho vitamínů a minerálů, které pomáhají štěpit tukové buňky
Zelí – má málo kalorií, takže víc energie vynaložíme na jeho strávení. Navíc vyžaduje důkladné žvýkání, které podporuje spalování
Rajčata – jsou bohatá na draslík, který optimalizuje krevní tlak
Pórek – vedle vysokého podílu vlákniny obsahuje také vápník, který pomáhá při hubnutí
Chřest – nízkokalorická zelenina, která dokáže zároveň odvádět přebytečnou vodu z těla
Mrkev – obsahuje velké množství vlákniny, která přispívá k hubnutí
Čekanka – obsahuje hořkou látku intybin, který znatelně urychluje vyměšování
Dle teorie “negativních kalorií” stejně funguje i cuketa, zelené fazolky, špenát, květák, celer, paprika, salát, cibule, česnek, ředkev, řepa, dýně, kapusta či kedlubna.
Ovoce:
Jablka – obsahují hodně pektinu, který vyvolává pocit sytosti
Hrušky – vláknina, kterou obsahují, se váže na cholesterol a tím snižuje jeho množství a váže na sebe tukové buňky
Bobuloviny – obsahují velké množství látek, které silně bobtnají v žaludku a zajišťují tak pocit nasycenosti
Citrusy – ty dokonce patří mezi nejúčinnější spalovače tuků a jsou bohaté na vitamín C
Papája – kromě nízkého obsahu kalorií má současně množství vlákniny
Luštěniny:
Hrách a cizrna – mají velmi málo kalorií a přesto nás zasytí na dlouho, protože jsou hůře stravitelné
Fazole – obsahují velké množství vlákniny a ve vodě rozpustných vitaminů, které zlepšují metabolismus
Čočka (i červená) – vlastnosti jejich proteinů se blíží živočišným bílkovinám, takže udrží dlouho pocit sytosti a přispívají ke štěpení tuků
Luštěniny také obsahují nestravitelný škrob, který přispívá k negativní energetické bilanci pokrmu. Dobrou zprávou nakonec je, že sem patří i některé přílohy, jako je kuskus, bulgur, polenta, jáhly, oves, pohanka a hnědá rýže!
Takže až zase dostanete v noci hlad, poohlédněte se nejdříve po spižírně, jestli tam některou z těchto energeticky negativních potravin nemáte ;)
Zdroje pro tento fakt: (ENG – wiki.org) (CZ – zena.centrum.cz)
You must be logged in to post a comment.